Sunday, November 25, 2012

Kui fantaasia paneb pildid elama.


                                                                                                               

"Õõnsa maa saladus. Kaksikute võitlus deemonitega"

 John ja Carol E. Barrowman


2012
TEA Kirjastus
256 lk

"Õõnsa maa saladus" jutustab loo Emilyst ja Mattist -12 aastastest kaksikutest, kellel on eriline oskus kas ise pildi sisse minna või siis oma joonistused siin ilmas reaalsuseks muuta. Inimesi, kes seda suudavad kutsutakse animaredeks. Igal animarel on oma kaitsja, kes kontrollib, et animare oma oskusi kurjasti ei kasutaks ja teisest küljest hoiab animarede oskusi muu ilma eest saladuses. Emily ja Matti ema oli samuti animare. Nende isa oli aga kaitsja. Animarel ja kaitsjal ei ole lubatud omavahel lapsi saada aga ometi sündisid Emily ja Matt just sellisest keelatud liidust. 

Emily ja Matti oskuseid soovib ära kasutada grupp inimesi, kes usuvad, et on olemas koht nimega Õõnes maa. Sinna saab minna ainult läbi ühe kindla maali. Õõnes maa hoiab endas kõiki läbi aegade animarede poolt loodud koletisi ja deemoneid. Miks see salapärane grupp soovib koletisteni pääseda jääb esialgu veidike arusaamatuks, kuid raamatu põnevust see ei vähenda. Tegelikult kui nüüd päris aus olla, siis ega õel-vennal väga ei tulegi deemonitega võidelda ehk selles suhtes on raamatu alapealkiri natuke eksitav. Küll aga tuleb neil korduvalt oma oskusi proovile panna võitluses teiste, pahade poolel olevate, animarede vastu.  

Esimesel hetkel loodsin, et olen lõpuks sattunud laste ja noorteraamatule, mille tegevus on kõik ühe köite sisse ära mahtunud. Nüüd natuke asja uurides on siiski liikumas jutud ka teisest ja kolmandast osast. Raamat on hästi kirjutatud ja ka korralikult tõlgitud seega ei ole mul uute osade vastu midagi. 

Siit leiab "Õõnsa maa saladuse" tõlkinud Eve Lauri mõtteid raamatu kohta:  John ja Carole E. Barrowman «Õõnsa Maa saladus» 2012

Raamatul endal on samuti olemas täitsa põnev inglise keelne kodulehekülg, kust leiab rohkem infot nii tegelaste kui ka raamatus mainitud kohtade ja kunstiteoste kohta. Kodulehekülje leiad siit: Hollow Earth .


Lisan siia ka paar sõna autorite kohta. Õigemini spikerdan teksti maha raamatu tagakaanelt. „Õõnsa Maa saladus” on šotlastest venna ja õe John (snd 1967) ja Carol E. (snd 1959) Barrowmani esimene noorteromaan.John ja Carol said juba lapsepõlves suurepäraselt läbi, sellest hoolimata et vanem õde tahtis kisavat väikevenda naabrile maha müüa.Mõlemad kirjanikud on alati väga lugeda armastanud – eriti vaimustavad neid ulme- ja fantaasiaraamatud ning koomiksid. Samuti ühendab neid kunstihuvi ja reisikirg ning nad külastavad reisides meeleldi kunstimuuseume.John on tuntud meelelahutaja – ta on esinenud muusikalides, mänginud filmides, andnud välja plaate. Carol töötab USA-s Milwaukee kolledžis inglise keele professorina.

Raamatut lugedes  nautisin karkade teed suure supilusikatäie meega



1 comment:

  1. "Tegelikult kui nüüd päris aus olla, siis ega õel-vennal väga ei tulegi deemonitega võidelda ehk selles suhtes on raamatu alapealkiri natuke eksitav."

    Täiesti õige! Ma ei kujuta ette, mis TEA tähtsatel tädidel mõttes oli, kui nad sinna selle alapealkirja leiutasid. Mingi eriti kaval turundusnõks vast? Raamatu enda pealkiri on originaalis samuti lihtsalt "Õõnes Maa". Miks oli tarvis sinna saladust juurde kleepida, jääb ilmselt jälle turunduse südametunnistusele. :-)

    ReplyDelete