Thursday, December 27, 2012

Liitun kiitjate ridadega



 "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus"

Jonas Jonasson

2012
VARRAK

Jonas Jonassoni esikromaan, mis Rootsis ilmus juba 2009 aastal, on sel aastal laineid löönud terves maailmas. Amazon valis raamatu 2012 aasta parimate hulka, Norras on raamat juba teist aastat jõulumüügi edetabelite tipus, Prantsusmaal keeldub raamat lahkumast 100 müüduima teose hulgast ja pürib hoopis muudkui üles ja üles poole. Raamatut tõlgitakse 30 keelde ning nüüd on juba ka teada, et 2013 aasta lõpus jõuab ekraanidele raamatu põhjal valminud film. Lisaks on kõik arvustused nii ajakirjanduses kui ka blogide maailmas ainult ja lõputult positiivsed. Ja liitun nende kiitjate ridadega minagi.

Tegemist ei ole karmi tuleviku klassikuga vaid tõeliselt mõnusa ja humoorika teosega, mis minu puhul sobis suurepäraselt nautimiseks pimedal talveõhtul. Lugu algab sellega, et Allan Karlsson ei soovi jääda vanadekodusse tähistama oma 100 sünnipäeva. Selle asemel hiilib ta hoopis akna kaudu õue ja vaatab kuhu jalad teda viivad. Viivad bussijaama, kus Allan otsustab oma olematut reisivarustust täiendada võõra kohvri varastamise abil. Kuid kohver kuulub kriminaalsele jõugule Never Again ning sisaldab 50 miljonit rootsi krooni. Loomulikul soovivad kriminaalid oma raha tagasi saada. Nende eest põgenedes saab Allan tuttavaks väga erinevate inimestega ning sõpruskond kohvri ja Allani ümber muudkui suureneb. Tegelaskujud on valitud lihtsalt suurepäraselt. Ja kindlasti on kohane mainida, et seiklustes osaleb ka elevant Sonja.

Teine liin raamatus räägib Allani enda elukäigust. Igav ei ole viimane kohe kindlasti olnud. Viisid kuidas Allan on mõjutanud maailma ajalugu, meenutavad mulle väga Mardi seikluseid Ivo Parbuse raamatus "Palja käsi ja relvaga: mees kel polnud nime." Allan aitab lahendada tuumapommi loomise saladuse,satub kokku Staliniga ja Trumaniga ning see on ainult killuke sellest, mida ta on oma elu jooksul teinud ja näinud. Olgu muu mis ta on aga raamatu lõpuks tuleb ka armastus!
Muhedalt kirjutatud ja hästi tõlgitud raamat mida julgen lugemiseks soovitada küll.

Raamatut on mõnusalt kirjeldatud ka lugemissoovituse blogis.
Kes ei jaksa ise lugeda saab siit katkendeid kuulata: KUKU järjejutt

 

 

 

No comments:

Post a Comment